• 08.02.2012, 11:42
Оценете
(2 глас/a)

Мащаб - що е то?

Понятието мащаб е основно за стендовият моделизъм  и неговото разбиране е от решаващо значение за визията на един стендов модел. Тази статия обяснява що е то мащаб и причините за многообразието от мащаби в моделизма.


Мащабът на модела се изписва най-често като съотношение на числа, например 1:48 (може и 1/48) и показва размера на модела в сравнение с оригинала. Например, ако дължината на един самолет е 10 метра, в мащаб 1/100 дължината на модела на този самолет следва да бъде 10 сантиметра.


  Пример: Снимка на самолет F8F-1 Bearcat Bettle Bomb от пилотажната група Blue Angels и снимка на модел на същата машина в мащаб 1/48.

Размери и обем - важно е да се разбере, че мащабната промяна в размерите е във всички посоки, т.е. не само размерите на модела, а и заеманият обем е пропорционално по-малък.  Ето снимка на пет модела на Fw 190 D-9 в мащаби 1/144, 1/72, 1/48, 1/32 и 1/24. Значението на това е, че моделите в по-малките мащаби като резултат са  много по-малки, отколкото може да се очаква, тъй като те заемат много по-малък обем. 

 На теория всички размери в даден модел трябва да са намелни според мащаба спрямо оригиналните. Общата височина, ширина и дебелина на всяка една част на модела, трябва да бъдат намалени в същото съотношение, в сравнение с оригинала. На практика това не винаги се случва. Понякога размерът на някоя част от един модел може да е умишлено различен от мащаба, за да се направи модела да изглеждат по-реалистично или по други практически причини. Това може да изглежда странно и следните два примера ще обяснят защо това се прави: 
  1. На реален ветроходен кораб, дебелината на платната може да е само няколко милиметра. Типични мащаби  за корабомоделизъм има от порядъка на 1/150, 1/350, че и по-малки и при тези мащаби дебелина на платното трябва да бъде само една малка част от милиметъра. Дори този тънък материал за платната да може да бъде произведен, то те ще бъдат толкова крехки, че това би ги разрушило при най-малкото докосване и не ще се запазят гънките, които правят платното на модела реалистично. По тази причина за модела платната се произвеждат много по-дебели, отколкото мащаба диктува. 
  2. Бронираната техника (танкове, бронетранспортьори и т.н.)  обикновено се "накичени" със стотици болтове и нитове. В мащаб 1/35, който е  най-популярният за броня мащаб, всеки болт и нит могат да бъдат точно възпроизведени, въпреки че ще бъдат много малки. Обаче в мащаб 1/72 за същият модел, подробности като болтове в правилния мащаб може да бъдат твърде малки за да се видят с невъоръжено око и със сигурност са твърде малки за да се произвеждат. За да бъде напълно точно копието всички тези подробности по модела трябва да бъдат премахнати, защото не могат да се видят. Въпреки това, ако постъпим така, моделът ще изглежда много постно и като детска играчка. Така повечето моделисти биха пресъздали тези подробности, дори ако те не са "мащабни". Понякога е налице конфликт между "мащабна точност" и "видим реализъм" и повечето моделисти в тези случаи ще изберат реализма.
 Общото правило е, че доколкото практически  е възможно моделистите се опитат да сведат всичко да правилна мащабност, но главна цел е да се направи модела да изглежда реалистично. Когато мащаба е в конфликт с реализма, обикновено последният печели. Въпреки това, окончателния избор е винаги до индивидуално решение на всеки моделист.

 В наши дни има огромно количество мащаби, в които се предлагат стендови модели. За това си има както практически, така и историко-икономически причини.

На снимката по-горе видяхме, че модел на един и същ прототип може да бъде изработен както в голям мащаб и част от причината за това е, че някои моделисти предпочитат да правят големи модели, някои предпочитат малки модели, а някои смесено.

За много моделисти работата по големи модели наистина е предизвикателство и удоволствие. В този вид модели те намират голямо поле за изява чрез допълнителна детайлизация, по-голям реализъм, с много части. Недостатъкът в големите мащаби е цената на самите модели, афтърмаркета, както и размерите на готовото изделие - трудно за съхранение и много време за постройка. Други моделисти предпочитат малки мащаби, също по практически съображения - по-ниски разходи, по-лесно съхранение, по-бърза постройка, същевременно не отстъпвайки много по детайлизация от големите си събратя.

Друга практическа причина за използването на различни мащаби е размера на оригинала, на който са базирани моделите. Бойните кораби често се предлагат в мащаб 1/350 или 1/700, защото военните кораби като цяло са много голями. Ако някой се опита да направи модел в 1/35 на боен кораб от Втората световна война, то той вероятно няма да се вмести в къщите на повечето моделисти. Зтова колкото по-голям е размера на оригинала, толкова по- малък е мащаба, в които сме склонни да се използваме.

Другата основна причина за "плодородието" от мащаби е историческото развитие на стендовият моделизъм. В ранните си години хобито е имало много по-занижени стандарти от днес, даже много модели не са имали точен мащаб. Освен това производители от различни държави с локални пазари не са имали никакви причини да се съобразяват помежду си и да предлагат модели в еднакъв мащаб. Друг момент е използваните различни измерителни системи (метрични, инчови) в различните страни. 

Защо е нужно да знаем всичко това? Разбира се, много моделисти не се интересуват от мащаба и получават удоволствие да работят в различни направления - от кораби в 1/700 до автомобили в 1/12. Но много други колеги предпочитат да работят в конкретно направление, като искат моделите им да са в един мащаб. Затова преди да започнем играждането на своите колекции не е лошо да преценим някои неща:
  1. Цена - колкото по-голям мащаб, толкова е по-голяма вероятността да похарчите повече пари.
  2. Време - по-големите мащаби обикновено изискват повече време и труд за получаване на приличен резултат.
  3. Разпространеност - в кои мащаби се предлагат повече модели по избраната от вас тема. Няма да сглобите много модели, ако си изберете 1/32 за гражданска авиация.
  4. Съхранение - големите мащаби изискват повече място за да бъдат изложени моделите ви по подходящ начин. Транспортирането им до различни места за провеждане на изложби и конкурси също не е маловажен фактор.
  5. Удовлетвореност - един от най-важните фактори - когато погледнете своя завършен модел нивото на детайлност е от решаващо значение за получаване на удоволствие от съзерцаването му.
Тагове
  • Сподели
Към началото