• 07.06.2012, 07:32
Оценете
(8 глас/a)

Конкурс за нов изтребител на ВВС на РБ в мащаб 1/72 (част 1)

    Моделистите от Манта Модел Клуб с подкрепата на приятели-съмишленици изработихме групов проект визуализиращ кандидатите в конкурса за нов изтребител на ВВС на република България.
    Идеята беше породена от факта че се спрягаха доста различни самолети от различни фирми производители и държави, което беше предпоставака за интересен финал на проекта. 

    Исторически предпоставки (накратко):

    От няколко години насам се говори за замяна на сегашният ни основен самолет МиГ-29. А от 2010 г сегашното ръководства на МО периодично лансира информация за намеренията на правителството какви машини и по какъв начин ще бъдат закупени. Към настоящият момент никакви конкретни действия не са предприети. Идеята е първоначално да се закупят осем машини - шест едноместни и две двуместни.
    Слуховете ни "въоръжиха" със следните кандидати:
  1. Eurofighter EF-2000 Taiphoon (нови или употребявани)
  2. SAAB JAS-39 Gripen
  3. F/A-18E/F Super Hornet
  4. F-16 Falcon (нови или употребявани)
  5. Kfir C.60 (употребявани)
  6. МиГ-29 М/М2


    Ние сме моделисти, затова няма да се впускаме в подробности и спорове за това какво трябва да изберем и закупим. Нашата цел и желание е да правим модели.

    Проекта:

     Първоначалното желание беше по възможност да пресъздадем всички конкуренти с едноместните и двуместните им варианти, но поради ограничен човешки ресурс сведохме нещата до един модел от вид. Колеги от клуба, които имат афинитет към наземната техника предложиха да се включат с обслужваща летищна техника.
     Предвид че ВВС на РБ нямат приети конкретни изисквания за камуфлаж на самолетите си, решихме за всяка машина да запазим заводското оцветяване или това на страната на произход. Изключение прави моделът на Gripen, в който се подхвърля виждането на моделиста за бъдещият камуфлаж и маркировки на родните ВВС.
     По отношение на маркировките изцяло сме се съобразили с изискванията на МО както за разположението им, така и за размера.
     Номерацията на машините е произволна, но с характерните по размер и тип цифри. Поради същината на проекта емблеми на ескадрили не сме поставяли. 
     Понеже все още няма никаква конкретика относно въоръжението с което ще бъдат закупени машините сме използвали типично натовско или европейско такова, с изключение на МиГ-29.
     Наземната техника е карактерна за нашите военни летища - цистерните АТЗ-4-131 и АТЗ-5-4320.
      Всичко това е изпълнено в мащаб 1/72. Ето общи снмки на резултата, а подробности за изработката на всеки модел очаквайте в следващите части на статията:


Конкурс за нов изтребител на ВВС на РБ в мащаб 1/72
Моделите бяха изработени от следните моделисти:

Георги Илиев (GEC)                           - Eurofighter EF-2000 Taiphoon
Красимир Стефанов (Stefanoff)      - SAAB JAS-39 Gripen
Веселин Пенев (McVess)                  - F/A-18E/F Super Hornet
Мирослав Стойнев (moted)               - F-16 Falcon
Георги Цанков (africa corps)             - МиГ-29 М и МиГ-35
Стефан Попов (stefeca 96)                - АТЗ-5-4320
Красен Георгиев (wolfenstein)         - АТЗ-4-131
Емил Групчев (Старшията)               - фигура
  • Сподели
Към началото