• 13.09.2012, 08:52
Оценете
(2 глас/a)

Маскиращи ивици с равномерна ширина

  • Понякога ми се налага да боядисам дълга ивица на модела, било то защото няма ваденки за нея или ми се струва, че с боя ще стане по-добре.
  •  В този случай трябва да маскирам местата около ивицата. Опитвах на ръка да залепя тиксо от двете страни на ивицата, но винаги ставаше малко неравномерно. В единия край е по-широка в другия е по-тънка, а ако трябва да е тънка ивица много трудно постигам нужната ширина.
        
Моделът
  Ето на този модел по ред причини ми се стори, че с боя ще стане по-добре.

Със зелените стрелки е отбелязано границите на синята ивица, която минава по цялото тяло на самолета. Точно тази ивица исках да боядисам със синя боя, вместо да използвам ваденките. С розовите стрлеки са двете тънки ивици, които трябва да останат бели.
В случая трябваше да се спазят няколко размера:
* синята ивица да е равномерно широка по цялата дължина на самолета
* двете бели ивици да са равномерно широки
* двете бели ивици трябва да са на една и съща дистанция от края на синята ивица .  

 

Това се постига с маскиращи ленти с нужните ширини. Единствено имах нужда от равномерно широки ленти маскиращо тиксо с определена ширина. Да, макар и да се продават подобни ленти те са доста скъпи, особено за толкова дълги ленти.
Наложи се да си изработя сам няколко маскиращи ленти с фиксирани ширини.        
        Ето как ги направих:

Върху стъкло (използвам го като подложка за прецизно рязане) залепям маскираща лента. Това е 18мм хартиено тиксо на Tamiya.
Както се вижда ръбовете на лентата не са идеално прави. Много често се огъват, деформират или при производството на тиксото не е отрязано идеално право. Затова изрязвам една тънка ивица само за да подравня тиксото. Няма значение дебелината, необходимо е само да се подравни лентата. Изрязаната лентичка се изхвърля. .

 
Подготвям си дистанционери от пластмаса. Използвам пластмаса от дъното на кофичка за кисело мляко.

Отрязвам едно парче пластмасова лента с горе-долу нужната ширина, но непремено да е по-голямо. С пила намалявам по малко ширината до достигане на искания размер. С шублер измервам в двата края пластината да е с равна ширина. Трябва да получа пластмасово парче широко с нужната ширина и да е равномерно широко по дължината си, поне около 2см. Разделям пластмасовото парче на две части, приблизително равни.

По принцип за по-прецизно изрязване е необходимо да имам две метални линии, но аз имам само една, така че ще покажа как ги направих с една метална и една пластмасова линийка.


На пластмасовата линия залепям две парчета двойнолепящо тиксо, както се вижда на снимката. След това залепям линията точно до ръба на хартиеното тиксо (от подравнената страна). Пластмасовата линия ми служи само като опора.
Поставям дистнационерите, които си изработих да опрат в пластмасовата линия.
Залепям двойно тиксо и на металната линия. Залепям металната линия на стъклената подложка, така че да е подпряна в дистанционерите, които пък се подпират на пластмасовата линия. Махам дистанционерите и изрязвам плътно по металната линия. Вече имаме едно парче маскираща лента с точната ширина по цялата си дължина.

 
Премествам пластмасовата линия, поставям отново дистанционерите и залепям металната линия до дистанционерите. Изрязвам втората маскираща лента. Тя е с абсолютно същата ширина като първата, отново равномерно широка по цялата си дължина. Така нарязвам достатъчно ленти, колкото ще ми трябват за модела. Ако ми трябва маскираща лента с друга ширина, си правя други дистанционери и по същият начин си правя и другите маскиращи ленти.
Тагове
  • Сподели
Към началото