• 07.02.2012, 11:30
Оценете
(9 глас/a)

Базови инструменти - Част 1


Тази статия ще ви запознае с някои от основните инструменти използвани при постройката на един модел.

Започването на работата по даден модел изисква наличието и използването на няколко инструмента. В действителност опитните моделисти разполагат с впечатляващ набор от оборудване, част от което е високо специализирано и предназначено специално за моделиране.

За някой, който тепърва започва с хобито, това може да изглежда обезсърчаващо, но не трябва да бъде така. Натрупването на богат инструментариум е едно от удоволствията на моделизма и може да се извърши постепенно в продължение на много години. Гамата от инструменти, необходими, за да се започне работа по модела е изненадващо малка и повечето от тях могат да бъдат набавени на разумна цена.

Тази статия се отнася само за тези инструменти, необходими за начинаещи. Специализираните инструменти, използвани от опитни моделисти, ще бъдат разгледани в други статии.

1. Ножове

Основен инструмент на моделиста е ножът. С негова помощ се отделят детайли от платките, почистват се от излишната пластмаса, нанасят се корекции, почиства се излишно лепило, изрязват се маски и много други помощни действия. Качеството на ножа, удобството при работа с него са от изключително голямо значение за резултата от работата на моделиста.
Цангов нож: Най-често използваният от моделистите нож поради своята универсалност и удобство. Състои се от държач с цангов захват и острие.

Държачите могат да бъдат изработени от различни материали - алуминий, стомана, пластмаса, дърво. Важен е материала от който е изработен цанговият механизъм - пластмасовите са предразположени към по-бързо износване и по-лесно се повреждат при натиск, като практиката е показала че живота на държач с пластмасов механизъм може да е няколко часа. Препоръчва се да се ползват държачи с метални цангови механизми, които ще позволят дълготрайно използване и прилагане на по-големи усилия. 

     Остриетата могат да имат различна форма според нуждите на моделиста. Най-често използваното острие е номер 11 поради своята универсалност. Важно е да се следи износването на острието. Затъпените ножове водят до смачкване на пластмасата вместо до чисто срязване, което нарушава повърхността. А за работа с маски и прозрачни детайли се препоръчва работа с чисто ново острие за да се предотврати "надъвкването" на хартиената маска или нежелателни повреди по прозрачните части, които са трудни за отстраняване.

Голямо удобство е наличието на няколко държача, на които са монтирани различни по вид или по степен на износване ножове. Така по време на работа тяхната смяна не отнема излишно време и отвличане от модела.

Друг вариант за държач със сменяеми остриета е със закопчаващ механизъм, като в този случай проблема с повреждането на цанговия механизъм не съществува, но е за сметка на универсалността.

Много производители се грижат и за безопасността на моделиста, поставяйки капачка на острието, както и за удобството при работа наблягайки на ергономиката на иструмента.

Разбира се, когато специализираните моделиски ножове са недостъпни по една или друга причина на помощ винаги се притичва обикновеният макетен нож, който може да се намери във всяка книжарница на прилилчна цена. Няма моделист който да не е започнал своята работа именно с такъв нож.

2. Пинсети

  Изключително полезен помощник на моделиста са пинсетите. Позиционирането на многото дребни детайли е почти невъзможно без пинсети и те със сигурност ще направят нещата много по-лесни. Първите две пинсети са стандартни, различават само в ъгъла на върховете. Третите са така наречените самозаключващи се, много удобни когато ръцете не стигат. Най-долните - "слайдър", може да се  захваща детайла с различен натиск.

3. Резачки

  С моделистки нож може да се отделят детайли от платките. Но с помощта на клещи-резачки това става много по-лесно и по-чисто, с много по-малко усилия. Препоръката е при този инструмент да не се прави компромис с качеството - бюджетните предложения могат да ви спвстят пари, но да добавят нерви по време на работа. Друга препоръка е да се плзват само за отделяне на пластмасови детайли за да се запази остра режещата част на инструмента.

4. Pin vise и свредла

 

За да добие модела реалистичност е често необходимо да се разпробиват различни места по пластмасовите отливки. Понякога самите производители на модели оставят за моделиста да извърши пробиване на местата за поставяне на подкрилни пилони, антени и други. За целта се ползват различни по размер свредла с необичайно малки размери - от 0,2 мм до 1,5 мм. Поради естеството на обработвания материал - пластмаса - качеството и здравината на свредлата не са от особено значение. Неприятният момент е лесното чупене, особено на по-малките. Затова е по-добре да се снабдим с по-голямо количество не много скъпи свредла, отколкото да инвестираме в скъпи такива.

За пробиване на отвори по модела електрическите бормашини не са подходящи - високите им обороти могат да стопят пластмасата, а биенето на патронника дори и със стотни от милиметъра ще наруши качеството на отвора. Затова се използва ръчен инструмент наречен pin-vise. Показаният на снимката разполага с два цангови патронника, които дават възможност за захващане на средла от 0,1 до 3 милиметра.

5. Пили, шкурки

  Въпреки че производствените стандарти за моделите са се подобрили значително от ранните дни на хобито, все още се налага на места оформяне на някои повърхности. За по грубата работа се ползват пилички с различно сечение, като се препоръчва да се ползват пилички с "диамантено" покритие, което е по-издръжливо във времето и по-трудно се набива със стърготини от пластмасата. Различните сечения (плоска, квадратна, кръгла, полукръгла, триъгълна и др. пилички) позволяват лесно достигане и обработване на повърхностите.

  За окончателно обработване на повърхностите се ползват различни по едрина шкурки. За целта може да се ползват специализираните моделистки sanding sticks (различните цветове показват различна едрина на шкурката), или масово разпространените шкурки на хартиена или текстилна основа. Желателно е ползваната шкурка да позволява обработка с вода, за намаляване на запрашаването от шкуренето, както и за получаване на по-чиста повърхност. При работа с обикновени шкурки моделистите често ползват готови или собственоръчно направени накрайници, с помощта на които да достигат до труднодостъпни места по модела. Едрината на зърното на шкурката се определят от  нейния номер, като в моделизма се ползват номера от 400 до 2500, като по-големия номер показва че шкурката е по-фина.

6. Лепило

  Почти няма модел, който да може да се изработи без лепило. Затова лепилата са едни от най-важните консумативи в работата на моделиста. Темата за лепилата е изключително обширна и затова подробно за видовете лепила и начина на работа с тях ще бъдат разгледани в отделна статия, а тук само ще бъдат изброени.

За лепене на различни повърхности се налага използването на различни типове лепила.

Гел Лепило за полистирол - това е най-масово използваното лепило, чийто принцип на действие е да разтвори контактния слой на пластмасовите части. Можем да ги разделим на поне три вида - гъсти като гел, течни и много течни (капилярни). Гъстото като гел се ползва при лепене на детайли с голяма контактна площ. Предимството му е, че съхне по-бавно, тоест има време да се намаже по-голяма площ и да се слепят двата детайла преди лепилото да е изсъхнало.

 Течното лепило е с гъстотата на олио. Обикновено се предлага в два варианта - в шишенце, обикновено с четчица, или в тубичка с игла. Това в шишенцето както се вижда е поместено в стъклен съд и към капака има прикрепена четчица, с която да се нанася. То отново е за по-големи площи. Съхне по-бързо от гелообразното лепило. Лепилото в тубичка с игла, или както някои го наричат прецизно лепило е същото като това в шишенцето с четчицата, но е снабдено с игла, което позволява нанасянето му в много малки количества, много точно на нужните места. Това лепило е идеално за лепенето на малки детайли, където трябва да се сложи много малко лепило или примерно за лепене на двете половини на тялото.

Третия вид лепило за полистирол е така нареченото Extra thin. Това е лепило, което по своята същност представлява чист разтворител на полистирол без в повечето случаи да е ароматизирано и други такива екстри. То е по-течно дори от вода и много лесно прониква по капилярен път навсякъде. Едни от най-добрите и използвани са тези на Tamiya и Gunze Sagnyio.

Цианакрилатни лепила - всичко различно от пластмаса (фотоец, смола) следва да се лепи с по-универсални лепила. Най-често се използват цианакрилатни лепила известни по света като Super Glue, а у нас като "Каноконлит". Марката не е от съществено значение. В различни случаи се ползва или gel (втората снимка) - дава 10-тина секунди време за донаместване на детайла или течно лепило (първата снимка), което стяга почти веднага, а и с него лесно се запълват малки фуги.

Макар и с по-голям период на изсъхване, а и с по-малка сила на залепване, поради свойството си да се разтварят (измиват) с вода, а и не повреждат пластмасовите части по никакъв начин често се използват поливинилацетатни (ПВА) лепила, чийто типичен представител е Ц-200, но има и специално създадени за моделисти, като Gator Glue (на снимката). Този тип лепила позволяват без последствия да бъдат почистени при допуснати грешки, а при изсъхване стават прозрачни, което ги прави идеални за лепене на прозрачни детайли.

7. Други полезни инструменти и консумативи

  Безбкрайно много са допълнителните инструменти, приспособления и консумативи, които ползват моделистите.  Тук ще изброим само някои от тях, а за по-важните ще публикуваме отделни статии.
Изключително полезно нещо е подложката за рязане (cutting mat), позволяваща да се реже върху нея без да се изтъпява резеца . На самите подложки често има разчертаване на линии под различни ъгли, окръжности, мащабни измерителни линии и други полезни неща.

  Не само високо технологични и специализирани инструменти, а и консумативи, които ползваме ежедневно в бита са помощници на моделистите. Клечките за уши са масово използвани при полагане на декали и почистване смивки, а клечките за зъби присъстват при почти всеки процес на боядисване на дребни детайли, почистване на разшивка, дори и като основа за парченце шкурка.

Ножици за изрязване на декали, шублер за точно измерване на разстояния, щипки за стягане на детайлите, маскираща лента - все неща които правят труда на моделиста по-лесен и приятен. 

  • Сподели
Към началото