• 05.06.2012, 15:01
  • Емил Групчев
Оценете
(18 глас/a)

Изработка на "вода" в диорама

    В този материал ще опитаме да покажем един от начините за имитация на вода в диорама. Целта е постигане на ефект на умерено буйна вода, преминаваща през различни препятсвия и през лек пад.
   Картинка характерна за местата, през които минават сьомгите в размножителния си период, а мечките гризли на същите тези места си организират банкет.


 
 
Подготовка

        
Подготвеният терен
  Терена, фигурите и аксесоарите са подготвени предварително, на този етап от работата няма да се спираме. Важно изискване към терена е подложката да е добре нивелирана преди наливането на смолата. Местата, до които искаме да ограничим разливането на "водата" са предварително подготвени с PVC материал. Всичко трябва да е добре залепено, за да няма разлив на смола извън предвидените за това места. Руслото на реката предварително е оцветено в подходящ синеещ цвят с разредено мастило, като по този начин се цели да се придаде дълбочина на водата.

 

 
 
Материали

        
Смолата
  За първия етап използваме двукомпонентна смола от Smooth-On - Crystal Clear 202. При втвърдяването си тя остава напълно прозрачна, има период на желиране около 9 минути, през които може да бъде моделиран релеф, а след 2-3 денонощия става напълно твърда и могат да бъдат отстранени калъпите.
    Двата компонента на смолата се смесват в съотношение 1:1. На нас ни е необходимо да придадем подходящ цвят на водата. За по-равномерно тониране първата порция оцветител - само една капка (също продукт на Smooth-On) прибавяме в компонент А на смолата. Следва усилено разбъкване. След прибавянето на компонет B добавяме още една капка оцветител. Много е важно да не предозираме оцветителя.

.

 

 
 
Наливане на "водата"

        
Наливане на водата
  Наливаме оцветената и добре разбъркана смола по местата, които сме предвидили. Добре е покриването на дъното да става постепенно и равномерно по цялото протежение на руслото на реката. Детайли от терена които на практика са мокри от водата също трябва да бъдат полети със смола. Наливането става постепенно до достигане на желаното равнище. Добре е периодично да се изчаква да се нивелира смолата, за да не ни изненада с преливане.

  .

        
Отвертката - пръв приятел на моделиста
  Важен инструмент в процеса е отвертката. Разбира се може да ползвате каквото ви е удобно. С нейна помощ помагаме на водата да се нивелира, намазваме отделни елементи, които трябва да изглеждат мокри, но не можем да ги полеем - дънери, клони, краката на мечката. С леки движения "намокряме" част от терена над нивото на реката, имитирайки намокряне от пръски и вълни.

  .

    


        
"Релеф" на водата
  Най важния момент в целият процес се концентрира в рамките на 30-40 секунди - момента в който смолата преминава от консистенция на желе в почти твърдо състояние. За да не пропуснем точния момент с помощта на отвертката периодично с въртеливи движения разбъркваме смолата. Това трябва да се прави на цялата повърхност където има вода, а не само в една точка, защото в зависимост от дебелината на слоя процесът на втвърдяване настъпва в различно време. Допълнителен ефект от разбъркването е образуването на мехурчета въздух, които придават по-голяма реалистичност. Разбира се, ако моделираме спокойна вода, това трябва да се избягва. Но в нашият случай е планинска река, така че те са добре дошли. Когато смолата стане като гъсто желе започваме да оформяме релефа според художественото си виждане, съобразявайки се къде водата спира, къде се пени, къде е спокойна. В процеса на втвърдяване релефа се сляга, затова е необходимо оформянето да става на няколко пъти, докато получим желаният ефект. В един момент смолата от пластична започва да става на "конци", когато се опитваме да придадем форма. Това показва че е настъпил краят на моделирането и че това ще е окончателният вариант на релефа. .

   .

 
        
Смолата за ефекта "пяна"
  С помощта на друг продукт на Smooth-On: Таск 2 - Liquid Plastic Compound - придаваме ефекта на разпенена вода. Тази смола има горе-долу същият период на втвърдяване като първата, но при втвърдяването си тя става бяла, а когато се бърка по-енергично в нея остават и доста мехурчета въздух, което придава по-голяма реалистичност. Тя също е двукомпонентна, смесването е 1:1. Работата с тази смола е енпосредствено след приключване на оформянето на релефа на водата, т.е. не е нужно да се изчаква първата (кристалната) смола да се втърдява с часове или дни.


        
Точково нанасяне
  Тази смола нанасяме в два етапа. Още докато е съвсем течна с помощта на подходящ инструмент (шпакличка напр.) на определени избрани от нас места нанасяме малко количество смола. В последствие на тези места ще има бели петна като от пяна, без да са силно релефни. Това обикновено са местата с плитчини, или когато водата заобикаля някакво препядствие..

    .


        
Вълни и пяна
  На вторият етап, когато смолата в съда в който сме я смесили вече леко е започнала да стяга започваме да формираме истинската пяна на прагчето и гребени на вълните от блъскането в различни предмети - камъни, дървета, краката на мечката и т.н. Понеже това състояние на смолата е за кратък период е желателно да се работи по-бързичко. Оформянето е изцяло според артистичните ни виждания. .

     .        
Финални щрихи
  След напредване на втвърдяването на смолата с вида на водата повече нищо не може да се направи, освен няколко финални щрихи. Разбира се допълнително с помощта на бои и други ефекти може да се придаде още по-реалистичен вид, но това вече зависи от творческото виждане на всеки .

      .

Всичко разказано по-горе в картинки може да видите във видеоматериала заснет по време на тази демонстрация на VIII-та Открита изложба-конкурс на клуб "Стендов моделизъм - България" в София на 03.06.2012г.

част 1                                 част 2                                         част 3                                   част 4

Тагове
  • Сподели
Към началото