• 05.11.2013, 15:18
  • Тихомир Тодоров (Mozart)
Оценете
(2 глас/a)

Разопаковаме Ме 163 MENG

    Моделистите взеха много да ги глезят напоследък! Току през седмица излизат разни предложения от знайни и незнайни фирми за какви ли не модели. Освен многото предложения обаче най- хубавото е, че както сме свикнали да казваме „ качеството е КАТО на Тамия” вече същото словосъчетание можем да приложим към няколко производителя – предимно от Далечния Изток. Един от тези производители е доскоро непознатата за мен фирма Менг. Доколкото знам, поне към този момент – 11.2013г компанията не може да се похвали с кой- знае какъв богат асортимент. За сметка на това обаче компенсира с невероятно качество!!!

     Моделът който ще разгледаме е първото предложения на Менг в „големия” мащаб. При това става въпрос за изключително интересен както визуално, така и от техническа и историческа гледна точка самолет, а именно революционния за времето си Me 163B “Komet”. Дори и в този мащаб моделът е неголям и, сигурен съм, ще се вмести напълно в категорията „апартаментен” Разбира се цената му е над средната - 40 Евро с доставката, но всеки цент е абсолютно заслужен!

     Моделът пристига опакован много красива кутия кутия, която пък е пъхната в луксозна бяла опаковка от гланцов картон, изрязана по контурите на нарисувания на капака самолет.

Махаме я и отдолу се показва кутия с горно отваряне. В кутията намираме 6 платки – 5 с тъмно сив цвят и една с черен; 2 малки платки с фотоец, една платка с прозрачни детайли; декали на Картограф и винилови гуми.Общо детайлите са около 200! Най- отдолу има луксозна книжка с 24 страници, в която лично аз за пръв път срещам инструкции на 4 (!) езика – китайски, японски (вероятно), английски и руски! Указанията са много ясни и смея да твърдя, че дори и по- начинаещите биха ги разбрали без проблеми. Интересна подробност е, че боите са дадени по номерацията на испанската фирма Vallejo. Това обаче аз го отчитам и като недостатък - първо защото точно тази марка бои не са особено употребявани сред моделистите (освен това и по- трудно се намират); и второ – ами… можеше и да се посочат още една две марки – виждал съм го доста пъти при други производители. Но все пак – трябва и малко критика, нали?!

     Ясно е, че 200 детайла означават много подробности. И това наистина е така! Платка А е с двете половини на тялото, което пък на свой ред е разделено на две, тъй като е предвидено отворено (3,4).   На платка B са разположени полукрилата. На платка С детайлите са смесени – има от тялото, опашното кормило е там, както и снаряди (!) за оръдията.
    Платка D е с детайли за механизма за излитане и кацане, който не е точно колесник – нещо подобно на ска е, макар, че има и гуми. Платка Е е за кабината, F е с части за една от главните атракции в тази машина, а именно ракетния двигател Walter HWK 109 – 509.

   Последната платка е с прозрачните детайли. Както споменах има и малко фотоецвани детайли – приборното табло (за скалата с уредите са предвидени декали, макар, че те са сиви , а не черни. Но ако пък предпочитате - има и пластмасов детайл за приборите, така че можете да избирате)… Също колани както и въздушни спирачки и някои други дреболии.

     Декалите както казах по- горе са на Картограф и предлагат 3 опции: 2 на Луфтвафе (единият е ярко червен) и една – на пленена от англичаните машина, пилотирана от легендарния летец- изпитател Ерик Браун. Доколкото е имало доста самолети от този тип в употреба да се надяваме, че в най- скоро време на пазара ще се появят и декали за други версии. Което ме подсеща да кажа, че като чисто ново предложение все още няма афтърмаркет за този модел. Но и не е нужно като че ли!

Така…а споменах ли че качеството на всичко това е направо убийствено!!! Просто изключителна визия и съдържание, което наистина си оправдава всяка дадена стотинка! Ако моделистът има необходимите умения би се получил един наистина страшно атрактивен модел! Все пак длъжен съм да спомена, че има и още едно предложение на същия самолет в същия мащаб – това на Хасегава – все още срещащ се тук- там. Но то е на може би 20 години и макар да не съм го виждал, отново бих си купил това на Менг!Тагове
  • Сподели
Към началото