• 15.06.2012, 10:04
  • Красимир Стефанов
Оценете
(7 глас/a)

Дигителен камуфлаж за ВВС на РБ на базата на JAS-39 Gripen

В рамките на проекта  "Конкурс за нов изтребител на ВВС на РБ в мащаб 1/72" изработих модела на Italeri на JAS-39 Gripen.

Да започнем първо от идеята.

Камуфлаж.

Тъй като темата се казва "Конккурс за нов изтребител" се предполага, че това ще е бъдещият изтребител на България, следователно трябва да е с бъдещ камуфлаж. И тъй като на мода са "цифровите", "дигиталните" или както там ги наричат камуфлажи, и те се смятат за най-съвременни и бъдещи, то реших и нашият бъдещ изтребител да е с такъв бъдещ камуфлаж.


Схемата
Опашката  Проектирането ми отне повече от две седмици. Из интернет изобилства от снимки и рисунки на подобни "цифрови" камуфлажи но нито един от тях не ми се стори подходящ за нашия бъдещ Грипен. Затова реших да го измисля сам според конфигурацията и размерите на конкретния самолет. Освен основния "цифров" камуфлаж по горните повърхности, реших опашката и носа да са със съвсем различни от гърба конфигурации. Идеята е да се допринесе повече за разчупване на формите на самолета и объркване в гледащия го за размерите, формата и посоката му на движение. Идеите и вариантите ми бяха много и затова ми отне много време докато ги начертая и избера най-подходящата. За съжаление, тези които не са ми харесали съм ги изтрил но окончателния изглежда така. Вариантите за опашката бяха няколко. Искаше ми се камуфлажа да не е изцяло черно-бял, исках да има нещичко цветно, но съвсем мъничко, загатнато. Затова вариантите бяха такива. В крайна сметка обаче, след като разпечатах декалите и ги наложих на сухо, се оказа, че тези цветни елементи не стоят никак добре и затова ги махнах..
    
Цветовете.

Базовият цвят
  Цветовете са три нюанса на сивото. Стандартна натовска схема. Конкретните цветове обаче са тоновете на сивото, което шведите използват за боядисване на самолетите си. Така се получи перфектната комбинация - български камуфлаж, по натовски почин и с шведски цветове. По този начин се комбинират всички основни моменти - шведски самолет на въоръжение в България, която е член на НАТО. За да спазя точните цветове се наложи да поръчам допълнителни боички. Смесване не се наложи защото се оказа, че на пазара се продават точните цветове получени от използваните в действителност цветове по Federal Standart. Най-тъмного сиво обаче се оказа със зелен отенък. Малко странно защото и преди съм работил с този цвят и си беше тъмносив без отенъци. Може би съ попаднал на кофти партида. За начало боядисах с най-светлия цвят, който се явява цвета по долните повърхности на самолета и един от трите цвята по горните повърхности.
    
    След това започна голямото маскиране. С помощта на тамийско тиксо по предварително направената схема скрих участъците, които трябва да в най-светлия цвят. Отне ми два дни. След това пръснах следващия "среден" сив цвят.    След като маскирах се оказах на много сложен кръстопът - модела стоеше много добре, много "камуфлажно" и само с два цвята.
    Много се изкушавах да го оставя така, защото ми се струваше перфектно, но поначало схемата беше разработена за три цвята а времето ме притискаше и нямааше време за преработване, затова реших да следвам първоначалната си идея и да го завърша в три цвята. Имах късмет боядисването да стане добре, да няма овърспрей или подлизване на боя под маските. Никъде не се наложи поправяне.

    След един ден съхнене дойде ред за ново маскиране. Този път беше по-трудно защото трябваше едновременно да скрия най-светлия цвят и втория средно сив цвят. Въпреки това се справих само за ден, явно съм задобрял 
    След боядисване с третия цвят камуфлажа на горните повърхности беше завършен.Опашката.


Опашката
  Опашката е отново в три цвята но този път не използвах "цифров" камуфлаж а рязко и плавно преливащи се цветове. Идеята е с различния тип камуфлаж опашката да се отдели визуално от останалата част, а цветовете да размият формата и големината и. Резултата е този:

Носът.

Опашката
  Носът също трябваше да е различен от основния камуфлаж, но също така и да се различава от опашката също за демаскиращ ефект. За носа нямах предварителна идея и мислех да го реша в движение. Доста мислих как да е и в крайна сметка реших, че най-добрия вариант е може би най-простия. Затова го пръснах със средния сив цвят с размити вълнообразни граници.
    За да направя някаква асоциация със сега съществуващите на въоръжение в нашите ВВС самолети, и по-конкретно МиГ-29, реших пред кабината да направя черен, антирефлектен уастък по подобие на този на МиГ-29. но за да е в тон с основната идея и за да допринесе малко повеч "шик" и интерес, реших границите му да са също "цифрови". Получи се това:


Опознавателни знаци, бордни номера.

 
  Като цяло идеята беше за low visible камуфлаж. Затова отпаднаха и цветните елементи. По същата причина реших да създам и low visible опознавателни знаци. Кокардите са в три нюанса на сивото. схемата е с четири позиции на опознавателните знаци, тъй като формата на самолета не позволява слагане на знаци отстрани на тялото. Има вариант да се сложат на носа, но реших, че няма да стоят добре. А на МиГ-29 също няма кокарди отстрани на тялото. Затова опознавателни има само на опашката и на долните повърхности на крилата.
    Бордните знаци и означения исках също да имат асоциация с днешните самолети. Затова избрах борден номер 15 носен от МиГ-29. А самолета реших, че в бъдеще ще бъде базиран в 3-та авиобаза и бъдещото 1-во авиокрило. Така се роди и означението на опашката BULAF 1st AW 3rd AB.
    Експлоатационните надписи бяха сложени преди да разпечатам допълнителните декали. Затова модела се оказа с английски "no step" въпреки, че направих отлични "не стъпвай" но вече беше късно да ги заменя. Но за сметка на това направих българско предупреждение за въздухозаборниците.
    Всички останали експлоатационни надписи са оригиналните от модела. Те обаче доста се сляга с цветовете и много не се забелязват..
    

 Въоръжение.
 
   
Тъй като нашата военна доктрина е отбранителна при нужда, то реших самолета да носи мултифункционално въоръжение подгодящо за всякакви цели. Така въоръжението се състои от подтелен резервоар, две противорадарни ракети AGM-65, две ракети със среден обсег на действие AMRAAM-120, и две ракети за близък въздушен бой AIM-9X.

Крайният резултат може да видите в галерията на сайта JAS-39 Gripen ВВС на РБ
  • Сподели
Към началото