• 24.10.2012, 08:25
  • Веселин Пенев
Оценете
(5 глас/a)

Разопаковаме Grumman Goose JRF.5, 1/48, SIGNIFER


 Летящите лодки винаги са предизвиквали възхищение, дори и у хора, незапленени от авиацията. Grumman Goose е типичен представител на този тип самолети. Разработен през 1930 г., тази машина е често използвана както от цивилни авиокомпании за превоз на пътници и товари, така и от военните по време на войната - бреговата охрана на САЩ, флота, Кралските военновъздушни сили и други. 

Моделът
         Фирмата производител
SIGNIFER не е много популярна и поне за мен беше непозната доскоро. Но се оказа, че в каталога си в мащаб 1/48 има цели шест (засега) летящи лодки и поплавкови самолети - 100% от продукцията на фирмата в този мащаб. А летящите лодки на мен са ми слабост и нямаше как да пропусна да се запозная по-отблизо с една от тях.
        Моделът е типичен multi media kit - съчетание на пластмасови детайли със смолни такива, добавени са и вакуумно формовани части и няколко вида кабел. Пластмасовите детайли са изработени по short run технолигията, което при внимателно вглеждане в повърхностите прави впечатление, но не би трябвало да е сериозен проблем при изработване на модела.
          Пластмасовите части са отлети на две платки от сива пластмаса, една платка от прозрачна пластмаса за челното стъкло, което се дублира и от вакуумно формовано такова, и вакуумно формовани странични прозорци. Всички по-дребни детайли, частите за кабината, салона, двигателите, поплавъците и др. са отлети от смола. Смолата няма нищо общо с познатото ни качество на повърхността от AIRES, например. При повечето детайли повърхността е доста груба и има нужда от допълнителна обработка. За сметка на това детайлността е на изключително високо ниво, както като пресъздаване на отделни елементи, така и като качество на отливката. Декали за четири варианта, инструкция тип книжка формат А4.

Кутията:


  Не много голяма кутия от мек картон със странично отваряне. Рисунка на "Гъска", рееща се над вълните. В дясно от рисунката текст обясняващ какво да очакваме в кутията и размерите на готовия модел -  315 х 245 мм. На задната страна на кутията десетина снимки на части от вече направен и оцветен модел, нещо като показно какво трябва да постигне моделиста. 

        
Съдържанието на кутията
  Кутията е доста натъпкана, имайки предвид неголемият й размер.Всички платки са опаковани в найлонови пакети. Смолните детайли са групирани в няколко отделни найлонови торбички и въпреки нахвърляното състояние не забелязах да има повредени детайли. Декалите са вмъкнати в книжката с инструкции.  

Продължаваме с разопаковането ....        

 
Платките:

  Две платки с пластмасови детайли, основно по-големите - фюзелаж, криле, един под на товарния отсек, лопатите на витлата и капаците на двигателите. И спортните волани, разбира се. Ето подробности от двете платки в близък план. 
Прозрачни части:


  Челното стъкло е предоставено в два варианта - като отлято от прозрачна пластмаса или вакуумно формовано. Останалата "стъклария" е на един блистер вакуумно формовани, но е помогнато че са частично отрязани от основата. 

 


Смолните детайли:


  С пластмасата - дотук. Всичко останало е смолно. За субективното впечатление от качеството споменах по-горе - супер детайлизация, не се забелязва недолив или шупли, но доста грапава повърхност. Добро впечатление прави металният скелет на частите с тънки "крачета". Ето детайлни снимки на всички смолни части. 

   

Разни:

  За който си няма тел вкъщи французите са му изпратили. Както и още няколко дреболии, като тонирана в златисто смолна прозрачна част, например. 

 

Декали и инструкция:

  Декалите предлагат направата на една от четири версии: US NAVY, RAF,  френска или японска машина. Инструкцията е тип книжка, с осем страници, включващи общо описание, стъпки за сглобяване и черно бели схеми за оцветяване и полагане на декалите.. 

   


Заключение
         На пръв поглед изглежда комплект, който може да се превърне в много атрактивен модел, но най-вероятно ще иска доста труд за напасване и придаване на задоволителен вид на повърхностите. Но си струва вложението!


Тагове
  • Сподели
Към началото