• 30.04.2012, 17:39
Оценете
(2 глас/a)

      През 1959 г. Кралските канадски военновъздушни сили отпразнуват своята 35-годишнината заедно с 50 години на авиацията в Канада. За да отбележи този специален повод е създадена пилотажна група наречени "Golden Hawks". Предоставени са им 6 самолета Canadair Sabre Mk.5, а по-късно и Mk.6 версията. Самолетите са характерно боядисани в  златист цвят със стилизирана червено-бяла емблема на ястреб, изрисувана от всяка страна на фюзелажа. През 1960 г., с нарастващата популярност на "Златните ястреби", техните пилоти са получават и нови червени костюми  заедно с нова емблема на групата.

Прототипът 


        
        CL-13A Sabre Mk.5 е произведен на базата на F-86F-30 от Canadair. Съществената разлика е в използваният двигател - Avro Orenda 10 вместо General Electric J47-GE-27. А за базовата машина F-86 каквото и да се каже все ще е малко - един от най-знаменитите самолети, който буквално е писал историята на следвоенната ранна реактивна авиация в небето над Корейския полуостров.

 
Моделът

         Това е първият модел в 1/32 на Kinetic. Под каталожен номер 3202 всъщност се крие абсолютно същият модел от номер 3201, но със заменени декали и добавен черно-бял профил на Golden Hawks. Дори артбокса не е променен, единствено е добавена една лентичка в долният десен ъгъл на кутията за да се отличава поне малко.
          Моделът е отлят на седем платки от светлосива пластмаса (164 части) и една платка с прозрачните части (12 на брой). В комплекта е добавена сериозна по размер и тегло оловна тежест, декали за един вариант, инструкция тип книжка формат А4 и една страница с черно-бял профил. 
        Пластмасата е отлята много добре, няма забележими всмукнатини или отместване на матрицата, приятен сатенен цвят. Релефа е малко грубичък, имайки предвид че модели на Sabre се правят основно с метален финиш, ще се наложи доста предварителна обработка за постигането му. Всичко е с вдлъбната разшивка и вдлъбнати нитове, разбира се по китайски грубовати, но това е нещо традиционно за фирмите от региона. Поне има разлика в дебелината на разшивката - на крилото и фюзелажа линиите са по-широки отколкото на дребните части.

Кутията:


Горният капак
Отличителният етикет  Не много голяма кутия от мек картон с горно отваряне, впечатляваща рисунка на Sabre свалящ МиГ. В долният десен ъгъл споменатата лентичка с рисунка на Golden Hawks и претенциозен надпис "Special Edition", която показва че комплектът съдържа декали за тази демонстрационна група.. 

        
Съдържанието на кутията
  Кутията е доста натъпкана, имайки предвид неголемият й размер съчетан с мащаб 1/32. Всички платки са опаковани в найлонови пакети. Леко разочарование предизвика небрежно поставеният лист с декали, който не е покрит с нищо, в резултат на което е доста замърсен и надраскан.  

Продължаваме с разопаковането ....        

 
Платка 'A'

        
Платка 'А' - общ вид
  На платка 'А' са разположени частите за фюзелажа. Доста подробни линии на разшивката и нитовете, предвидена е възможност за оставяне на отворени капаците на оръдейния отсек, възможност въздушните спирачки да бъдат в отворено положение и най-интересната опция - задната част на фюзелажа позволява да се направи отделно и да се постави на количка (предоставена в комплекта)  и така да се покаже двигателят в целият му блясък. Благодарности на Кинетик за предоставената тежест отлята по формата на фюзелажа.          

Ето по-подробни снимки на платката от двете страни:


 Платка 'B'

        
Платка 'B' - общ вид
  На платка 'C' са разположени частите за крилото, а понеже долната половина е цяла, то и част от нишата на основният колесник е на тази платка . Задкрилките и елероните е предвидено да се направят раздвижени, по желание на моделиста. Првилността на крилото на който и да е Sabre е доста относително понятие, понеже самолети от едни и същи серии са правени с различните типове крило. В случая се предлага "твърдо" крило '6-3' без предкрилки, което всъщност е масовото за MK.5.          

 Ето по-подробни снимки на платката:

    

Продължаваме с разопаковането ....        
 
Платка 'C'

        
Платка 'C' - общ вид
  На платка 'C' намираме детайлите за пилотската кабина, стойките на колесниците, капаците, оръжейните отсеци, заглушка за соплото и доста други дребни детайли.   .          

Ето по-подробни снимки на платката от двете страни:


  Платка 'D'

        
Платка 'D' - общ вид
  На платка 'D' са разположени частите за елероните, хоризонталното оперение, рудера, ребрата които се виждат при отделена опашна част, частта под фанара зад пилота, заглушка за въздухозаборника. Приборното табло е отлято от две части - прозрачна и задна непрозрачна, която е на тази платка. Тук ще намерим и въздушните спирачки. Доброто качествено отливане и подробната разшивка и нитове се подразбират.          

 Ето по-подробни снимки на платката:


   Платки 'E'

        
Платка 'E' - общ вид
  Две платки 'E' , носещи въоръжението и всичко що се подкачва под машината. Два типа подкрилни резервоари, по един пилон, оръдия, два типа джанти и гумите са дублирани на двете платки. Наличието на Sidewinder-и и бомби, които не се ползват на тази версия подсказва че може да очакваме и други вресии на Sabre от Кинетик  .          

 Ето по-подробни снимки на платката:

    


   Платка 'F'

        
Платка 'F' - общ вид
  На платка 'F' ще открием соплото на двигателя, пилоните за подкрилните резервоари, капаците на оръжейния отсек, на които и вътрешната страна е с подходящо оребрение, така че да може да се покаже. Добавена е и  количката на която се поставя опашната част на самолета при отварянето на двигателя.          

 Ето по-подробни снимки на платката:

   Платка 'G'

        
Платка 'G' - общ вид
  Малко части, но изключително интересна и важна платка. Носовият обтекател на въздухозаборника и самата тръба за въздух към двигателя. Но тя е съчетана от долната си страна с нишата на носовият колесник, а от горната си страна служи за основа на пилотската кабина. Освен това в най-предната й част е предвидено специално място за поставяне на гигантската тежест, за да не вирне носа модела. Следват всички основни части за двигателя General Electric J47, доста подробен, изискващ съвсем малко работа по него за получаване на достоверност..  .          

  Ето по-подробни снимки на платката и снимка на двигател:

   Платка 'H'

        
Платка 'H' - общ вид
  Прозрачните части са разположени на платка 'H'. Фанара е предвиден да се направи затворен или отворен, тук ще открием и частта за изработване на приборното табло под която се поставя декал с имитация на приборите. Рамката на челното стъкло е с прецизно гравирани нитове.  Декалите 


        
        Декалите не са китайски. Те  са отпечатани в Канада от Leading Edge Models, които ги предлагат и като самостоятелен продукт в различни мащаби. Кинетик са добавили само една страничка с черно/бял профил на машината. Предлагат се номера за четири машини от Golden Hawks. Някакви съществени особености няма, освен възможността за използване на алтернативни декали за отворени/затворени въздушни спирачки.


Инструкциите:

 Инструкцията е оформена като книжка от 12 страници, като последните две са за схемите за оцветяване и декалите за базовият модел. На първата страница има черно-бяло копие на арт бокса, предупреждения на английски и китайски и таблица с цветовете обвързани с Mr.Color, както и наименованията им на английски и китайски. Втората страница е с разположението на детайлите по платките, след което следват осем страници с инструкции за същинското сглобяване. Всичко е четливо и нагледно показано и ако няма объркани номера на части (както се е случвало при други модели на Кинетик) то моделистите не би трябвало да срещнат никакви затруднения.
Заключение
:

 На пръв поглед отличен модел, без съществени недостатъци предполагащ бързо и безпроблемно сглобяване. Малкото допълнителни усилия, които ще са необходими са насочени най-вече към получаване на подходяща основа за постигане на метален финиш. Малко доработки ще са необходими по облагородяване на нишите на колесника, може би лека доработка на двигателя. А атрактивната цена на продуктите на Кинетик не оставя място за замисляне дали да се сдобием с този модел. 
Тагове
  • Сподели
Към началото