• 12.12.2012, 08:17
Оценете
(1 глас/a)

Проект "Диорама 'Гражданска авиация'"

    През 2012 моделистите от Манта Модел Клуб с приятелска подкрепата изготвихме първия колективен проект по нашите ширини, а именно Конкурс за нов изтребител на ВВС на РБ в мащаб 1/72. И взе че ни хареса. Както самия процес на изработване, така и крайния резултат. Затова - време е за нов проект:

Диорама "Гражданска авиация"

     Идеята се роди сравнително спонтанно, при разглеждането на моделите на граждански самолети на една изложба от няколко члена на клуба. И постепенно след известни уточнения решихме да започнем работа по проект със следните

Основни изисквания:

     1. Всички модели да са в мащаб 1:72 (има изключения допускащи 1:76 и 1:78)
     2. До участие в проекта се допускат модели на самолети, въртолети и други летателни апарати използвани за комерсиален превоз на пътници в периода след втората световна война до наши дни. Могат да участват модели на фигури, тематично свързани с гражданската авиация - обслужващ персонал, пътници, пилоти и т.н. Допускат се до участие модели на наземна техника обслужваща гражданските летища. Могат да участват модели на инфраструктурни обекти свързани с темата - части от писти, кули за РВД, терминали и т.н.
     3. Моделите на летателна техника трябва да са на витлови машини с минимум два двигателя за самолетите. За въртолетите без ограничение в броя двигатели. Не се допуска участие на реактивни и безмоторни машини.
     4. Всички модели ще бъдат разположени на обща подложка, чиято визия ще се уточни в процеса на работа.
     5. При възможност по моделите и/или подложката ще бъдат интегрирани нестандартни елементи (лого на клуба или други подобни)


Кой участва:

     В изработката на диорамата решиха да се включат много от членовете на клуба, както и моделисти от други клубове. Много важна особеност е отворения формат на проекта - дори и след началото му желаещи моделисти (независимо от клубната си обвързаност) имащи желание да построят заедно с нас "цивилен" модел отговарящ на условията могат да го направят след съответното съгласуване.

Къде да се види:
     Всеки от участниците е свободен да показва или не процеса на изработка на модела си на избрано от него място - форуми (независимо кои) блогове, сайтове, социални мрежи и т.н.

     Всичко около организацията на проекта, идеята, визията, моделите и участниците в него може да се следи във форума на Манта Модел Клуб в раздел Проект "Диорама гражданска авиация". Всички посетители на форума могат да четат съдържанието на раздела без регистрация. Регистрация е необходима за желаещите да участват в дискусиите.

Въпроси, съвети, препоръки:
     Голяма част от участниците в проекта не са специалисти в "Гражданската авиация", затова ще сме благодарни на всякаква помощ, съвети и препоръки от познавачите на областта. А за всеки у когото възникнат въпроси от каквото и да е естество свързани с темата на проекта ще се постараем да намерим отговор.
С пожелание за спорна работа и повече забавление - ДА ЗАПОЧВАМЕ!
Тагове
  • Сподели
Към началото